Smørblid bylivsentusiast lager fest på Oslodagen

Jeg kan vel ikke legge skjul på at jeg har blitt ekstremt glad i denne byen. Men, å skulle lage festforestilling i Oslo Konserthus på Oslodagen var ikke helt det jeg trodde jeg skulle gjøre. Nå skjer det om to uker.

Smørblid Osloentusiast i fri positur som konferansier under Oslo Synger i fjor. Foto: Torleif Kvinnesland

Onsdag 15. mai presenterer Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor “Oslo Synger”, en festforestilling der Oslo hylles gjennom sine mange fantastiske sanger. Som prosjektleder for konserten føler jeg selvsagt et stort ansvar, for at dette blir en suksess. Tross alt, jeg har fått 60 andre mannssangere, et styre og en dirigent i Guldbergs til å engasjere seg i tidenes største produksjon hittil. i korets 108 år gamle historie. Jeg føler på et ansvar, for at de etterpå skal sitte igjen med en opplevelse av at dette var gøy. Pluss at koret ikke går med et tap!

På Oslodagen 15. mai 2023 testet vi “Oslo Synger” for første gang, gjennom en svært vellykket konsert på Sentralen. Konserten ble utsolgt på fire dager, så da vi oppsummerte sa alle “I jubileumsåret 2024 må vi til Oslo Konserthus”. Som sagt, så gjort. Og om 14 dager skjer det.

Å skulle gjennomføre en festforestilling i Oslos storstue, Oslo Konserthus, forplikter. Så vi gikk i gang med å planlegge, allerede før sommeren i fjor. Vi søkte tilskudd fra Oslo kommune, og fikk gode tilbakemeldinger. Dog; budsjettene for 2024 var ikke klare, så vi måtte vente litt. Vi søkte også Sparebankstiftelsen DNB om støtte, fordi vi ønsket å satse på å lage nye løsninger der unge i de ulike bydelene kunne inkluderes i forestillingen, der vi også virkelige kunne oppfylle drømmen om å vise mangfoldet i Oslos sang- og musikkliv. Drømmen var at “Oslo Synger” skulle være en spore til noe mer. Kanskje vi kunne få til et felles krafttak, der hele Oslo skulle begynne å ta del i drømmen om å synge. Og, selvsagt synge Oslosanger!

Dessverre fikk vi avslag fra Sparebankstiftselen DNB. Slikt er synd, men forståelig i prioriteringene de må gjøre. De gjør en fantastisk jobb for veldig mange! Vi fikk også mindre tilskudd fra Oslo kommune en vi søkte om, men er svært takknemlige for de 150 000 vi fikk. Vi er også veldig takknemlige for støtten fra både GAST og fra OBOS.

Så er det det kunstneriske, da. Med Guldbergs dirigent Sigurd Engesnes helt med, og med styrets fulle backing, gikk vi i gang med å planlegge. Og vi har fått alle fire korene fra Det Norske Jentekor, Linnea Dale, Jonas Alaska, Ehi, Henriette Steenstrup, Vålerenga Mannskor, Oslotalen til Erling Fossen, og et fantastisk band (bestående av Lars Andreas Aspesæter, Jens Fossum, Hermund Nygård og Markus Lillehaug Johnsen) til å backe oss.

Vi har et fantastisk program. Det blir solosang, korsang og allsang. Det blir (selvsagt) hyllest til Lillebjørn. Det blir to akter. Og det blir nachspiel på Grand Café etterpå. Jeg er ikke i tvil om at dette blir en stor kveld. Og forhåpentligvis verdig Oslodagen i jubileumsåret 2024.

Så har Oslo kommune senere kommet til at de selv vil markere Oslodagen skikkelig. Det er flott. Erling Fossen og jeg har lenge etterlyst dette, blant annet i en kronikk i Aftenposten i fjor sommer. Nå skjer det, der det er avsatt tre millioner kroner til en folkefest på Christiania Torv. Det er flott. Likevel håper jeg jo at så mange som mulig kommer til Konserthuset. Det er der Oslotalen holdes. Jeg gleder meg, Erling Fossen!

Etterpå inviterer vi hele Oslo til nachspiel, på Grand Café. Der feirer vi Oslodagen videre, utover Oslokvelden og inn i Oslonatta.

16. mai feirer vi Løsarbeidernes Dag. Og så hviler vi ut 17. mai.

Om du ikke allerede har sikret deg billett til Oslo Synger håper jeg virkelig du gjør det. Det blir en strålende forestilling, og hvis du bidrar til å fylle hvert eneste sete med glad Oslostemning kommer det til å bli gull for alle. Tusen takk!

Hilsen en smørblid Osloentusiast.