Vi kan alle yte bedre sammen

2020 har bare såvidt kommet i gang, og et nytt tiår har startet. Vi kan få til alt vi ønsker, så lenge vi gjør det sammen. Konkurranse bidrar ikke til måloppnåelse. Samhandling gjør. Enig?

Skjermdump av hjemmesidene til YTE. YTE er et initiativ fra og med eiendomsbransjen, for å samle norsk næringsliv og starte jobben med å redusere utenforskap og bygge innenforskap.

Skjermdump av hjemmesidene til YTE. YTE er et initiativ fra og med eiendomsbransjen, for å samle norsk næringsliv og starte jobben med å redusere utenforskap og bygge innenforskap.

Jeg startet min karriere for 30 år siden, i det som den gang het Norske Meierier. Det var en fantastisk spennende tid for en nyutdannet og ambisiøs siviløkonom med engasjement for markedsføring. Ledelsen evnet å samle hele landbrukssamvirket ved å male fanden på veggen: Redusert importvern ville gi massiv konkurranse fra utenlandske meierikonsern og mindre marked for norsk melk. Det var tvingende nødvendig å stå sterkere sammen, under en felles merkevare. Det førte til etableringen av TINE i 1992.

“Sammen om sentrum” er navnet på rapporten fra NIBR/OsloMet, på oppdrag fra KMD høsten 2018.

“Sammen om sentrum” er navnet på rapporten fra NIBR/OsloMet, på oppdrag fra KMD høsten 2018.

Hopper vi 30 år frem i tid til 2019, så gjelder fortsatt det kjære og gode uttrykket “Nød lærer naken kvinne å spinne” i fullt monn. Det handler om blant annet om evnen til å se muligheter der andre kun ser problemer. Slik oppsummeres også min avslutning av prosjektet jeg jobbet med på Tøyen Torg, fra januar 2018 frem til april 2019. Arbeidet med etableringen av Tøyen Torgforening gjorde meg også oppmerksom på og inspirert av en enorm skaperkraft, kreativitet, engasjement, energi, samhold, mot og vilje til å skape endring - i bydelen i Oslo med de største sosiale utfordringene. Erfaringene fra Tøyen fortalte meg at det er mye inspirasjon å hente fra nettopp å tilrettelegge for og bidra til å koble mennesker, ressurser og energi sammen. Samtidig ga også arbeidet der verdifull erfaring i hvordan næringslivet, gårdeiere og det offentlige kan jobbe sammen, og ble også beskrevet som ett blant 14 norske byer/prosjekter i rapporten “Sammen om sentrum” (se side 147-157).

Hvis du leser dette nå har jeg en mistanke om at du allerede har fått med deg mitt engasjement for å koble, for å tenke nytt, for å skape, og for å gi flere en mulighet til å skape muligheter for både andre og seg selv. Det er derfor fantastisk spennende for meg å starte 2020 med å kaste meg fullt og helt inn i realiseringen av YTE.

hjemmesidene til YTE vi dele historier, nyheter, kronikker, artikler og annet som handler om hvordan vi alle sammen kan bidra til å gi flere en jobb. Det er viktig - både for næringslivet og samfunnet. Mest av alt er det viktig for de mange som i dag står utenfor. Å stå utenfor bryter mennesker ned. Å få jobbe er en menneskerett, og vi vil trenge mye arbeidskraft i årene som kommer. Derfor YTE. Jeg håper du vil bruke litt tid på å lese og forstå, og ikke minst også melde deg på nyhetsbrevene fra YTE.

La oss yte sammen.