Jeg anbefaler #julebordmedmening

Et langt bord, på Grønland, der afrikanske smaker møter midtøsten i rikelige porsjoner, laget og servert av dyktige mennesker fra Eritrea og Syria, med mennesker du trives med. Det blir et julebord med virkelig mening!

Copy of Frodig_julebord_4764.jpg

Dersom du er glad i Oslo kan du knapt ha gått glipp av Vippa, ytterst på Vippetangen. Det skal også mye til at du heller ikke har smakt maten fra Aleppo Bahebek, den mest populære av konseptene på Vippa. Men, det du kanskje ikke var klar over er at Aleppo Bahebek også sikrer jobb til veldig mange syriske flyktninger, som slet med å finne seg en skikkelig jobb. Det er dyktige kokker og kompetente mennesker, som gjennom restaurantsatsingen får både mestringsfølelse og selvrespekten tilbake etter krevende flukt og utfordringer med å komme på innsiden av det norske samfunnet. Det er da også flott at Aleppo nå står fullt og helt på egne ben. Dette er dobbel bunnlinje i praksis: Restauranten løser en sosial utfordring - óg er lønnsom.

Ragnhild og Christine, utenfor Vippa. Foto: Marie Bjørnbeth Noste, for Debio.

Ragnhild og Christine, utenfor Vippa. Foto: Marie Bjørnbeth Noste, for Debio.

Det var egentlig ikke restaurant de skulle åpne, Ragnhild Slettner og Christine Pramm, da de stiftet Mestringsguiden. Ideen var opprinnelig å hjelpe flyktninger finne et sted å bo. Samtidig viste det seg at mange av de menneskene de kom i kontakt med - dyktige, engasjerte, kompetente og rause mennesker - slet med å finne seg jobb. De opplevde det tungt å stå på utsiden, å ikke få muligheten til å bruke seg selv og sin kompetanse.

En av de som kontaktet Ragnhild var kokken Mahmoud, som hadde flyktet fra Syria og kommet til Norge over Storskog. Han skrev til Ragnhild at det han ønsket mest av alt var å komme seg til Oslo og åpne en restaurant. Han var utdannet kokk, og hadde drevet flere restauranter i Aleppo før han måtte flykte. Ragnhild kom i kontakt med Kaja på Vippa, som veldig positiv til ideen om et syrisk matkonsept der. Nettverket på SoCentral ble en sterk støtte, og gjennom DNB Startskudd ble det skaffet kapital til å kunne investere det som trengtes for å åpne.

Og, for å gjøre en lang historie kort ble Aleppo Bahebek en umiddelbar suksess da Vippa åpnet dørene våren 2017. Og, tidligere i år gikk Ferd og flere andre investorer inn for å bidra i å fortsette veksten og utviklingen.

Copy of Frodig_julebord_4537.jpg

Suksessen med Aleppo Bahebek førte også til ideen om å teste andre matkonsepter på Vippa. Injera Palace skulle tilby eritreisk mat, med navn inspirert av den store surdeigslefsen som er kjent matrett på Afrikas horn. Til injera er det vanlig å spise tibsi, zigni, selsi, shiro, tibs, kitfo, dulet, wot, og mye, mye annet. Ikke spør meg hva alt dette er, og du skal ikke se bort i fra at jeg har skrevet noe feil her. Men, jeg garanterer deg at det er godt!

Inshalla Catering ble også etablert, som utnyttet kjøkkenet på Vippa til å tilby både syrisk og eritreisk mat til selskaper og eventmarkedet.

Og, så ble også det første konseptet på utsiden av Vippa etablert. Kafeen Frodig ble åpnet, i lokalene tilknyttet Interkulturelt Museum på Grønland.

Det viste seg derimot, at Injera Palace ikke gikk så godt som Aleppo Bahebek. Tilbakemeldingene på maten var veldig god, men i konkurranse med syv-åtte andre konsepter ble det lettere for de besøkende å velge noen av de andre. Injera spises gjerne rundt et stort bord, sammen med andre. Det er mat som deles, mens street food og konseptet på Vippa er at gjestene handler fra ulike boder og så setter seg sammen. Det ble besluttet å avslutte på Vippa, men heller benytte lokalene på Frodig til å videreføre Injera Palace. Torsdag 24. oktober fikk Grønland derfor sitt nyeste tilskudd på restaurantfronten. Besøk den!

Copy of Frodig_julebord_4453.jpg

Ragnhild, Christine, Genet, Elsa, Selam, Zebib og de andre på Injera Palace inviterer nå også julebord med mening.

Det handler om å dele gode opplevelser sammen med andre, samtidig som du bidrar til å gi mennesker på flukt mestring, selvstendighet, selvfølelse, og muligheten til å bli en ressurs igjen.

Det er samtidig ikke veldedighet å legge julebordet hit. Det serveres mat av høy kvalitet. Ti ulike retter serveres, etterfulgt av tre ulike arabiske desserter og etiopisk kaffe.

Og maten serveres på et langbord, der du enten kan booke plass ved langbordet for en mindre gruppe mennesker. Eller så kan du også bestille hele bordet. Langbordet er uansett sosialt. Her vil du sitte sammen med andre mennesker, kanskje mennesker du ikke kjenner fra før, og få muligheten til å bli kjent med andre. Gå inn på sidene her og bestill julebordet først som sist.

Mulighetene er mange, og etter et julebordsmåltid på Injera Palace er det ideelt å besøke ett av de mange fantastiske stedene som er rundt om på Grønland. Som Oslo Mekaniske Verksted eller Grønland Gym (på Teaterplassen), Dattra til Hagen, Siste Sang, Bruket, Brutus Bar eller mange, mange flere steder. Grønland har enormt mye å by på!

Copy of Frodig_julebord_5130.jpg

Avslutningsvis kom jeg akkurat over et intervju i Debio, der Ragnhild sa følgende:

Det snakkes mye om at man ikke bare skal nyte, men yte. Og de aller aller fleste vil yte, hvis du gir de mulighet. Hver eneste dag gjør vi noe som gjør en kjempeforskjell. Vi brenner for dette og får så sinnsykt mye tilbake. Det spiller ingen rolle hvor sliten du er, eller hvor mange arbeidstimer du har hatt når du plutselig får kommentarer som dette: «Dette har vært den beste dagen jeg har hatt, så lenge jeg har vært i Norge!»

Og det er nettopp dette som også er kjernen i prosjektet jeg jobber for å etablere nå: Yte.

Mer om det snart. Men, book julebordet først, da vel!