Hva har vi å lære av Portobello Road?

I London finnes verdens største Vintage Market, i Portobello Road. Jeg besøkte gata i desember, og ble inspirert. Her er noen bilder og løse tanker.

Totalt rundt 200 ulike plasser er tilgjengelige, noen små og noen større.

Jeg er overhodet ikke noen ekspert på Portobello Market, men jeg syns det er mange interessante oppdagelser å gå denne gaten opp og ned, med blikket “dette kunne jeg tenke meg å se om vi kunne få til også i Oslo”. Selvsagt var bakteppet for vandringen erfaringene med å arrangere Kulturlørdag i Universitetsgata i høst. Den dagen var så vellykket at jeg måtte se mer. Og da vi i Torginitiativet dagen i forveien hadde arrangert et fantastisk seminar om “walkability”, måtte jeg også gå litt selv. Fredag 2. desember tok jeg derfor turen opp til Notting Hill.

Gaten ble kanskje kjent for fullt gjennom filmen Notting Hill, og om den blå bokhandelen. Den er nå mest en “turistfelle”, der det selges souvenirer. Og utenfor står turistene og tar bilder og selfies.

Portobello Road Market er i praksis en rekke ulike markeder, med ulike tema for ulike dager. Lørdagen er den mest hektiske. Jeg var der på en fredag.

Noen områder er mer besøkt enn andre, og plassene bmdselgerne kan booke seg inn på varierer også i størrelse. Helt i starten var plassen på ca 2 x 1 meter.

Lenger oppe er plassene større, på ca 2 x 4 meter. Booking av standplass gjøres hos bydelen (Kensington and Chelsea)

Som en avstikker til Portobello Road finnes Golborne Road, som er et eget matmarked.

Midt på Portobello Road går Westway Flyover. Her er det et eget Portobello Fashion Market, som ikke håndteres av bydelen.

Boder, sykkelgate, gående og varebiler i skjønn forening?

150 års historie er markert på en vegg et stykke opp.

Vakker inngang, mellom noen boder på utsiden.

Inn fra Portobello Road er det en rekke hyggelige boområder, slik som her.

Portobello Road har over 150 års historie og erfaring, så det er ikke gjort over natta å få til noe tilsvarende i Oslo. Men, det er interessant å få et lite innblikk i hvordan de jobber med dette. Sjekk også markedsplanen og satsingen fra The Royal Borough of Kensington and Chelsea. Det er offensivt, profesjonelt og inspirerende.